Sunday, February 4, 2018

Bercuti di Penang (Part 2)

Assalamualaikum and hi,

Post ini adalah sambungan kepada post yg lepas. Klu u olls terlepas, bole click sini


Armenian Street

Selepas cuba ais tingkap, kami teruskan perjalanan ke Armenian Street. Oleh sebab aku seorang yang suka sangat bangunan lama, aku decide untuk berjalan kaki je dari stall ais tingkap tu sampai ke Armenian Street (dengan harapan bole la turun 10kg 😁, selain tu mengharap dapat la cuci mata tgk mat saleh hensem *eh).


























Restoran Kapitan

Restoran Kapitan terletak di Lebuh Chulia, Georgetown. Restorn ni terkenal dengan claypot briyani & tandoori chicken (Google yang btau).





HARI KE-2

Roti Canai Transfer Road

Rot Canai kat manaa2 tempat dalam Malaysia ada. Tapi setiap tempat mesti ade keistimewaan nye tersendiri. Ewah dh macam pengacara jalan2 cari makan plak. Di Penang kami cuba Roti Canai Transfer Road. Sebabnya pertama, Roti Canai Transfer Road famous juga kat Penang. Roti canai ni korang bole order dengan ayam atau tanpa ayam (kalau ada ayam mahal la sket ye), banjir atau kemarau *eh. Rasanya, pada aku biasa je la.


Roti Goyang Transfer Road

Kedua sebab dorang ada toasted bread. OMG ! I kan ada campuran English sket, sebab tu suka toasted bread. Ok tipu je sila jangan percaya. I melayu tulen haha. Roti bakar kat Transfer Road ni berbeza sket dengan roti bakar lain, in which they serve it with half boiled egg and they call it 'roti goyang' transfer road (speaking London gitu, campuran English katanya).




Roti Bakar Goyang Transfer Road. OMG terliur !



Penang Hill @ Bukit Bendera

Last pit stop kami adalah Penang Hill (Bukit Bendera).


source: Penang Hill













Ramai betul orang yang nak naik Bukit Bendera ni, better korang datang awal. Kalau tak nak membazir beli tiket, korang bole la daki bukit ni, dorang ada provide trail. 

That's the end of our travel in Penang. Itu je la tempat2 yang mampu kami lawat selama 2 hari 1 malam di Penang. Semoga bermanfaat. Bye.



No comments:

Post a Comment