Sunday, November 16, 2014

Trip to Langkawi - Day 1 (6 Nov 14)

.....السلام عليكم



Alhamdulillah 6hb November lepas, akhirnyaaaa....aku dapat menjejakkan kaki ke Langkawi.. yeaa.. first time pegi Langkawi.. malunye hee..

Percutian yang tak dirancang sebenarnya. Kakak suruh cari tiket, cari punye cari ktorg decide nak pergi langkawi. Naik Air Asia. Ikutkan nak naik MAS Airline sebab ade promo, tp masa plak tak kena.

Motel plak kami pilih Adina Drive In Motel dekat Pantai Cenang. Motel tu kazen aku si Y yang pilih sebabnye dia penah duk situ. 

Flight jam 7.50. So kena la bangun pagi2 buta. Kol 5am sume dah bangun dan bersiap. Sebelum sampai KLIA 2, kami sempat la stop kat R&R utk solat subuh dan breakfast.

Tak seperti trip aku ke Ho Chi Minh, trip kali ni aku tak buat pun itinerary. Pakai redah je.. Cume aku plan, jejak je kat Langkawi terus pergi ke Cable Car. Sebabnye, kalau nak check-in motel, kol 2pm, so better merayap dulu.

Flight ticket: 
Air Asia, RM120 per person (return) include 20kg luggage (aku takmo beli pape, cume nk borong cekelat je..)
note: sape2 berniat nak shopping banyak macam akak aku, sile amek luggage lebih ye. Aku tak tau lak akak aku ni nak borong pinggan mangkuk periuk belanga sume... haii memang tak cukup ler 20kg tu.

Motel: 
Adina Drive In Motel, RM280 (3 days, 2 nights), family room (2 queen size beds) 
note: Kami tak booked online, call je terus, deposit RM50.





Day 1 (6-Nov-14 - Thursday)

1. Cable Car, Oriental Village

Kami sampai dalam jam 9.10. Kejap bebenau duk dalam flight, rasa macam baru je duduk, pilot dah announce yg kami dah sampai ke Langkawi. Jejak je di langkawi, kami terus sewa kereta. Oleh sebab kami 4 orang je, so kami decide utk amek Viva je.. rase cam bawak kete sendiri plak keh keh. 

Lepas ambil kereta, kami terus memecut ke Cable Car. Dengan berpandukan peta yg agen kete tu bagi, dengan 2 org pembaca peta, akhirnya sampai juga kami kat Cable Car yang terletak di Oriental Village. Wah cantiknyee..excited u olls.




Time kami sampai matahari memang dah atas kepala.. peh panas, tapi gagah jugak berjalan ke kaunter Cable car.. Jauh bebenau sampai ke belakang..

Sebelum dapat naik cable car, kite tgk show dulu..


Tak tau le ape motif show ni. Agaknye ade orang yang gayat kot (aku lettew), jadi sebelum orang gayat tersebut naik cable car, org tersebut kene le menghayati video tu. Theory aku je la tu, agak nye management takmo pelawat bosan menunggu kot.

Selepas tgk video, barula kami disuruh beratur utk naik cable car.








Nampak tak kat salah satu pic kat atas ni ade pic jambatan gantung? Nasib baik la under construction lagi, kalau tak mesti family aku sibuk nak lalu situ, klu dorang pegi maknanye aku pun kene la follow.. ohh memang tak la haku ! Syukur la tak siap lagi. Naik cable car pun kaki dah menggigil, ape lagi ko suh lalu situ.. pengsan.

Car rental: RM160 (3 hari), deposit kunci RM50 (duit akan dipulangkan) - kete booked kat counter
note: sebenarnye ktorg bole dapat lagi murah.. ktorg patutnya amek kereta kat luar instead of kat counter. Sedara ktorg (terjumpe masa kat cable car) dapat RM130 untuk 4 hari.. sabo je la..

Minyak: RM40
note: agak kejam abg tu sbb bagi kete dengan minyak dah berkelip.. tapi alhamdulillah.. nasib baik cukup2 sampai kat stesen minyak.. 

Cable car ticket: RM15 (adult with IC), RM10 (children with IC)
note: Ticket line express dalam RM30 kot...lupe hehe..

Picture at Cable car: RM30
note: kami tak beli pun



2. Telaga Tujuh Waterfall

Turun je Cable Car kami terus ke Telaga Tujuh Waterfall (dengar2 nye ade mat salleh meninggal kat situ, sebab terjun dari atas... *ade ke org terjun dr bawah hee). Telaga Tujuh Waterfall ni dekat je dengan Cable car (masa naik cable car tu dah bole nampak Telaga Tujuh).








Penat woo memanjat. Memang mencabar physical & metal. Akak aku stay kat bawah, katenye tak rugi kalau tak panjat. Tapi bagi ktorg rugi keh keh. So, ktorg yg muda2 remaja (sangat la!) je yg panjat. Rase nak tercabut kaki ni. Punye le banyak tangga, jauh plak tu.. dengan panasnye lagi tapi hasilnye.. dapat la tgk pemandangan yang cantik dengan airnye yg err tak bape nk sejuk, maybe sbb dh tghr kot.



Sejuk la jugak sebenarnye.. Kami mampu pegi ke telaga satu je, tak larat ah nak naik sampai tujuh. Yang satu ni pun bertarung nyawa. Wah mase sampai tu, rase nak benam je kepale ni dalam air. Tapi tak bole le,  dapat benam kaki je la  hehe.. 

Kami lepak kejap je kat air terjun ni. Sebab sume dah tak mampu nak mengawal diri, kepanasan, kepenatan, kehausan dan byk la ke ke nye. Sampai bawah terus masuk kete, start engin, bukak aircond kuat2 trus gerak ke Pantai Cenang.

Sampai motel terus check-in. Masuk je bilik, terus g mandi, sembahyang, lepas tu sume tak sedau diri.

Parking di Telaga Tujuh: RM2



3. Kota Mahsuri

Lepas Asar, sume dah bersiap ke Kota Mahsuri. Kami tak masuk pun muzium ni, kami g luar je cari makan. Lapau tahap gaban ! Perut harus diutamakan. Menggigil haku bawak kete hokey.. Nasib baik kat situ ade gerai. Ktorg makan laksa dengan rojak buah. Lepas makan, dah kenyang, dah bole berdiri dan berjalan dengan gagahnye, maka kami pun menjelajah kawasan Kota Mahsuri tu (shopping). 






4. Pasar malam

Balik dari kota mahsuri kami singgah kat pasar malam. Kecik je pasar malamnye, tapi macam2 ada. Ape lagi kami pun memborong segala makanan untuk malam nanti.





Lepas abes memborong kami terus balik motel. Lepas isyak kami keluar balik. Saje nak jalan2 sekitar kawasan Pantai Cenang ni. Kami jalan kaki je. Kawasan Pantai Cenang ni memang hidup waktu malam. Memang best.



Masing2 dah tak larat sebenarnye. Kami jalan sekejap je, tengok sikit2 sudah, pastu pegi belakang tengok pantai.  

Lepas tu dengan longlainye kami balik motel, penat yg amat, tapi berbaloi sebab dapat tengok macam2 dalam sehari. 

Panjang lebar aku cite, dah macam website pelancongan plak, padahal nak cite yang aku g Langkawi je kah kah.. Okeh.. Itu je السلام عليكم